Olika sorters linsvätska

Det är viktigt att du har rätt typ av linsvätska beroende på vilken lins du har och om du har problem med ögonen. Väteperoxidbaserad linsvätska fungerar bäst vid känsliga ögon.


Linsvätska

Allt-i-ett-linsvätska

Det finns flera olika typer av linsvätska. Den mest populära av alla linsvätskor är multi-purpose solution linsvätska, allt-i-ett-linsvätska.

Denna typ av linsvätska har alla funktioner i en. Den vårdar, rengör och desinficerar linserna åt dig. De nya allt-i-ett-linsvätskorna ser nu även till att återfukta linsen under hela dagen som du har den i.

Väteperoxidbaserad linsvätska

Det finns även andra typer av linsvätskor som väteperoxidbaserad linsvätska. Denna typ av linsvätska innehåller en syra som kallas för väteperoxid som rengör linserna på djupet. Du kanske undrar hur du ska kunna använda en lins som ligger i en syra utan att skada dina ögon? Det fungerar nämligen såhär – syran omvandlas till en ofarlig saltlösning med hjälp av en katalysator som sitter i etuiet där du lägger dina linser.

Väteperoxidbaserad linsvätska är bra för de personer som har känsliga ögon. Den innehåller nämligen inget konserveringsmedel som kan ge allergiska reaktioner hos vissa.

Saltlösning – sköljning av linsen

Saltlösning är en typ av linsvätska som används för sköljning av linsen innan den ska sättas in i ögat. Det är med andra ord ingen vätska som linsen ska ligga förvarad i. Saltlösningen har inte heller någon desinficerande verkan på linserna

Cleaner – rengör linsen

Cleaner är en linsvätska som rengör linsen och används främst till linser som ofta får mycket beläggningar. Du häller då linsvätskan på linsen och gnuggar den försiktigt mellan fingrarna. Det finns tydliga beskrivningar på hur du ska hantera vätskan på flaskan.

Komfortdroppar – för torra ögon

Om du ofta känner att du blir torr i ögonen kan komfortdroppar hjälpa dig för stunden. Det är mindre flaskor som du kan bära med dig var du än går.

Det som är viktigt att komma ihåg är att komfortdroppar inte är en linsvätska som används för rengöring eller förvaring. Dessutom hjälper dropparna mot torra ögon endast för stunden. Har du problem med torra ögon bör du kontakta en optiker eller ögonläkare som kan hjälpa dig.